Odpověď je trochu komplikovanější než se zdá, záleží zejména na pozici izolantu vzhledem ke krokvím, energetickém zatřídění domu, kvalitě a materiálu tepelné izolace. Zašlete nám raději dotaz emailem s detaily z projektu domu. S pozdravem, Vaše redakce.
Diskuzní fórum a poradna
———
Dobrý den,
Mám uzavřenou terasu ve valbovém krovu 2.np RD. Chtěl bych ji odvodnit do okapu valbové střechy, který pod úrovní terasy, co by jste doporučili?
———
Dle nových norem by měla být odvodněna i pojistná resp. parotěsná zábrana. Záleží na výškovém rozdílu, ale v tomto případě se to asi nepodaří. Dalším požadavkem při realizaci je bezpečnostní přepad, resp. min. dvě nezávislé vpustě pro případ ucpání tak, aby nedošlo k zaplavení prostoru a vniku vody do interiéru. Zbývá tedy varianta prostupů skrz střešní plášť. Doporučujeme proto realizaci hydroizolace s dokonale těsnými detaily napojení včetně utěsnění prostupů střechou. V případě nejasností zašlete raději upřesňující email.
S pozdravem, Vaše redakce.
———
Právě mi firma montuje nová plastová okna, jak poznám, že je to tak dobře? Díky
———
Od letošního února by se měla firma prokázat osvědčením o odborné způsobilosti k návrhu a provádění zabudování oken a vnějších dveří do stavby dle nové technické normalizační informace TNI 74 6077, která přesně specifikuje možnosti kotvení a požadavky na těsnící materiál ve spárách, ale zejména požadavky na těsnící pásky a fólie. S pozdravem, Vaše redakce.
———
Dobrý den,
Okolo staršího částečně podsklepeného RD jsem v rámci zahradních úprav provedl odstranění betonového chodníčku a nahradil novou zámkovou dlažbou. Od té doby mi začali vlhnout zdi v suterénu, co může být příčinou?
———
Příčinou je samozřejmě ta nová zámková dlažba, která je ve skutečnosti velmi propustná pro dešťovou vodu. Tato voda se pak následně vsakuje do podloží a může tak začít působit tlakově na suterénní zdivo a tím postupně prověřovat kvalitu provedené hydroizolace. Parodoxně jsou nevzhledné betonové chodníčky pro dům přínosnější než nová zámková dlažba. Řešením je odkopání domu a vložení drenážního systému. Při té příležitosti doporučujeme prověřit stav hydroizolace, případně provést opravy a následně stěny ochránit nopovou fólií svedenou do drenážního potrubí. Při realizaci postupujte dle montážních a tech. listů výrobce nopové fólie příp. drenážního potrubí.
S pozdravem, Vaše redakce.