Zcela určitě, rozdíly teplot totiž způsobují ve skladbě kondenzaci a ta následně přejde v plíseň. Současně moderní plovoucí podlahy nejsou dostatečně difúzní a tudíž prostupující pára se může pod nimi zachytit a vytvořit tak plíseň. Skladba musí tudíž obsahovat vrstvu dostatečné tepelné izolace a v případě vlhkosti sklepa i parozábranu. S pozdravem, Vaše redakce.
Diskuzní fórum a poradna
———
Jak mám postupovat když mi od souseda teče voda ze střechy na múj pozemek.Soused tvrdí že tam nikdy okap nebyl a dávat ho tam nemusí.Z důvodu že já si mám tuto vodu dát kam chci a sám to udělat že to tak bylo před cca 40 lety.Nehledě že soused jak teče voda po stěně tak i on sám má hodně mokrou zeď a omítka padá na můj pozemek.Stavební úřad to nechce řešit.Děkuji
———
Jedná se o častý problém, který se většinou při neochotě zúčastněných řeší zdlouhavě v občansko správních sporech. Proto doporučujeme nejprve přesně vytýčit katastrální hranice pro upřesnění rozsahu ovlivněni Vašeho pozemku. Následně je třeba písemně upozornit souseda s požadavkem na odstranění zjištěných problému. Pro tyto práce mu ale musíte umožnit a popsat přístup na svůj pozemek. Až po provedení těchto úkonů a jeho odmítavé nebo žádné reakci se můžete obrátit o pomoc s řešením na stavební úřad, případně právníka. S pozdravem, Vaše redakce.
———
Prakticky při jeho neochotě a pro Váš klid, bych doporučoval místo okapu, který by znamenal zásah do jeho vlastnictví, vybudovat podél objektu drenážní chodníček z kačírku, případně žlab z betonových korýtek zakončený např. vsakovací jámou. Opadanou omítku čas od času uklidit a případnou ošklivou zeď zakrýt dřevěným roštěm s popínavkami nebo bambusovou rohoží.
———
Ještě dotaz, mohu použít jako protiradonovou izolaci na základovou desku Bitagit s hliníkovou vložkou?
———
Podle ČSN 73 0601- Ochrana staveb proti radonu z podloží, nesmí být použity jako jediný materiál protiradonové izolace asfaltové pásy s kovovými výztužnými vložkami. Proto doporučujeme použít v jedné vrstvě asfaltové pásy vyztužené skleněnou tkaninou, případně fólie. Každý výrobce má pro konkrétní požadavky příslušný typ. Např. k Bitagitu 40 AL mineral radon, by byla odpovídající náhrada např. Sklodek 40 special mineral. Návrh konkrétního typu příp. skladby ale vždy závisí na radonovém indexu a působení spodní vody. S pozdravem, Vaše redakce.
———
Při předání bytu jsem zjistil, že jsou místy nerovné omítky. Mám nárok na opravu nebo slevu?
———
Jde o estetickou závadu, která sice nebrání užívání, ale její oprava omezí Váš budoucí provoz. Proto je nutné na ní co nejdříve upozornit (nejlépe písemně). V první řadě doporučujeme se s dodavatelem nejprve domluvit na nápravě „po dobrém“. Estetické závady se totiž špatně vyjadřují penězi a ani znalecký posudek v případně soudní náhrady škody nemusí být pro Vás východiskem. Vždy může být dodavatelem objednán posudek oponentní, který bude náhradu škody snižovat a soud nebude moci kvalifikovaně a hlavně v čas rozhodnout. S pozdravem, Vaše redakce.
———
Jakou by jste doporučovali tloušťku základové desky nad základovými pasy?
———
Jedná se tedy o podkladní betonovou desku, jak jste zmínil, dům je tedy založen na základových pasech. Standardně navrhujeme tl. 100mm, vyztuženou svařovanou sítí 6x150x150 ve spodní vrstvě bet. desky, se stykováním přesahy 300mm a s přesahem nad základové pasy. Pod deskou navrhujeme štěrkový podsyp cca 100mm, v případě většího prostoru nad rostlým terénem(bez ornice) doporučujeme provést hutněný násyp vykopanou zeminou. V jílovitých zeminách je dobré provést prohození-stabilizaci vápnem. U nízkoenergetických domů se v současnosti nejčastěji navrhuje založení na tepelně odizolované základové desce(bez zákl. pasů) s použitím podkladu z pěnového skla. S pozdravem, Vaše redakce.